marți, 28 decembrie 2010

LA MULȚI ANI MILOȘEȘTI ! ASTĂZI E ZIUA TA

CRONICĂ.....

          Comuna Miloşeşti este amplasată la 44º şi 40´ latitudine nordică şi 27º şi 15´ latitudine estică, în partea central – nordică a judeţului Ialomiţa, limitrof cu judeţele Buzău şi Brăila. Localitatea este situată la 27 km faţă de municipiul Slobozia – reşedinţa judeţului Ialomiţa şi 30 km de Pogoanele, judeţul Buzău şi are o suprafaţă de 5188 ha. În componenţa sa sunt satele Miloşeşti, Nicoleşti şi Tovărăşia.
          Miloşeşti – reşedinţa comunei – este un sat de tip rectangular, situat la 48m altitudine, cu o suprafaţă de 133 ha;
          Nicoleşti – sat de tip rectangular, la 47-48m altitudine, are o suprafaţă de 42 ha, la 4 km spre N-V de Miloşeşti;
          Tovărăşia – sat de tip rectangular, pătratic, la 50-54m altitudine, cu o suprafaţă de 73 ha, la 8 km spre N de Miloşeşti.
          Drumul naţional  (DN) 2C Slobozia – Buzău trece prin Nicoleşti şi Tovărăşia. Satul Miloşeşti se află pe drumul asfaltat Nicoleşti – Miloşeşti – Reviga, la 1 km de DN2C. Cadrul natural aparţine Bărăganului Însurăţeilor. La limita cu judeţul Brăila se află obârşia Văii Lata – Sărata cu apă temporar. Apa freatică, aflată la 2 – 6 m adâncime, are caracter bicarbonatat. Vegetaţia are caracter stepic, iar solul este cernoziomic.
          Singura sursă naturală este terenul agricol – 4444 ha arabil.
          Din punct de vedere istoric, comuna Miloşeşti este tânără. Primii localnici au fost păstorii şi crescătorii de vite transilvăneni care practicau transhumanţa şi care pe la mijlocul sec. al XIX-lea s-au stabilit pe aceste locuri adăpostindu-se în bordeie.
Aşezarea s-a numit Pastrama apoi Câlnăeni şi era inclusă în moşia Andrăşeşti a cărei proprietar era prinţul sârb Miloş Teodorovici Obrenovici. În anul 1864, în urma reformei agrare, ia fiinţă satul Miloşeşti cu un nr. de 145 familii români, 4 familii maghiari, 1 familie greci şi 3 familii ţigani, numele atribuindu-se după numele proprietarului moşiei.  
          În anul 1871, locuitorii satului Miloşeşti şi cei din satul Nicoleşti au construit biserica, existentă şi azi, şi au aşezat-o în nordul satului.

          La 28 decembrie 1878 se atestă documentar comuna Miloşeşti formată din satele Miloşeşti şi Nicoleşti. 

La 25 mai 1882, din comuna Miloşeşti făcea parte şi satul Pastrama care se desfiinţează în anul 1895. 
    Între anii 1900 şi 1904 s-a construit primul local de şcoală.
          În anul 1924 ia fiinţă al treilea sat din componenţa comunei prin împroprietărirea unui număr de 247 de ţărani din Chiojdeanca – Prahova. Noua aşezare s-a numit Regina Maria ( astăzi Tovărăşia ), numărul populaţiei acestui sat fiind de 597 de locuitori.
          În 1938 s-a construit dispensarul iar în martie 1939 s-a fondat căminul cultural. Din mărturiile unor localnici se pare că prima colecţie de cărţi sub forma unei biblioteci publice s-a înfiinţat tot în perioada interbelică.
          La 1 mai 1989 prin noua organizare administrativ teritorială, comuna Miloşeşti se desfiinţează, rămâne ca sat alipindu-se de comuna Griviţa şi formând împreună comuna Griviţa-Miloşeşti. În ianuarie 1990 prin strădaniile deosebite ale domnilor prof. Capbun Ştefan şi înv. Ştefan Cristian, membrii fondatori ai organizaţiei Frontului Salvării Naţionale din timpul revoluţiei din decembrie 1989, se reînfiinţează comuna Miloşeşti având un număr de puţin peste 3000 locuitori intrând în categoria comunelor de gradul II. În prezent populaţia comunei este sub 3000 locuitori fiind considerată comună de gradul III.

joi, 9 decembrie 2010

VASILE POENARU - UN PRIETEN APROPIAT AL BIBLIOTECII NOASTRE

Astăzi am avut deosebita plăcere de a ne intâlni din nou cu scriitorul Vasile Poenaru dar nu pentru a ne vorbi despre cărţile tipărite ci despre folosirea calculatorului şi  internetului. Pentru că am dorit ca un număr mare de copii să beneficieze de această întâlnire, am programat două sesiuni: orele 12-13 copii claselor a III-a, a IV-a, a V-a şi  a VI-a însoţiţi de domnii învăţători Tinca Simion şi Cristian Ştefan iar de la 13 la 14 elevii claselor a VIII-a cu d-şoara profesoară Rodica Ştefănescu. Domnul Poenaru le-a prezentat copiilor principalele motoare de căutare pe internet şi facilităţile şi pericolele internetului. De asemenea le-a expus două cărţi digitale ale Editurii Coresi cu promisiunea că în cursul anului viitor vom primi încă 98 de cărţi digitale care acum sunt în lucru. S-a purtat un dialog pe marginea subiectului "avantajele şi dezavantajele cărţii tipărite şi a cărţii electronice". Un moment animat si foarte apreciat de copii a fost o demonstraţie karaoke  în limba engleză. Prietenul nostru a dăruit bibliotecii un număr de 30 publicaţii şcolare (dicţionare, culegeri, beletristică) în valoare de 443 lei. Ne-a bucurat şi prezenţa d-nei Michela Poenaru împreună cu cele două  fetiţe care au promis că vor reveni la o întâlnire cu cei mici. Mulţumim fam. Poenaru şi o mai aşteptăm în mijlocul nostru. 

VASILE POENARU SI UTILIZATORII BIBLIONET

KARAOKE ONLINE IN LIMBA ENGLEZĂ CU VASILE POENARU

luni, 6 decembrie 2010

DIN INIMĂ PENTRU INIMĂ

Aşa se numeşte protocolul de colaborare încheiat între Grup Şcolar Miloşeşti şi Subfiliala de Cruce Roşie Miloşeşti în vederea desfăşurării unei acţiuni de voluntariat cu ocazia sărbătorii Sfântului Nicolae. D-na învăţătoare Tinca Simion, care este şi membră în comitetul de conducere al Subfilalei de Cruce Roşie Miloşeşti, a mobilizat elevii ciclului primar pentru a dona jucării, hăinuţe şi dulciuri stabilind cu aceştia  lista celor care urmau să primească, cadourile de Moş Nicolae. Din partea bibliotecii, copiii au adăugat în pachete şi câte o revistă Draga mea pentru copii, reviste primite ca donaţie de la Societatea Burda. Etapele desfăşurării acţiunii sunt redate în imaginile următoare.

Daruri de Moş Nicolae

PRIMA TROIŢĂ

S-A SFINŢIT PRIMA TROIŢĂ DIN MILOŞEŞTI

Satul Miloşeşti nu a avut nici-o troiţă până astăzi când, prin strădania familiilor preot Ion Sturzoiu şi Bănică Chiţoiu, s-a sfinţit prima troiţă la intersecţia a două drumuri importante pentru sat, în preajma căminului cultural, al şcolii şi al primăriei.

miercuri, 1 decembrie 2010

LA MULŢI ANI ROMÂNIE!

  Ca în fiecare an, la Miloşeşti, marcăm UNIREA TUTUROR ROMÂNILOR, în ziua premergătoare ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI, de Sf. Andrei. După slujirea Sfintei Liturghii, preotul paroh Ion Sturzoiu împreună cu enoriaşii se unesc cu elevii şi cadrele didactice de la şcoală şi împreună se roagă pentru eroii neamului, evocă momentul 1 Decembrie 1918, recită poezii şi intonează căntece patriotice.