luni, 30 ianuarie 2012

MEREU ACTUALUL CARAGIALE


  ION LUCA CARAGIALE s-a născut la 30 ianuarie 1852 într-un sat cu nume profetic: Haimanale, din judeţul Prahova, care din 1952, de când Caragiale ar fi împlinit 100 de ani, îi poartă cu mândrie şi numele.
  Debutul literar şi-l face în revista „Ghimpele“ la vârsta de 21 de ani, dar cu numele întreg semnează, pentru prima oară, în “Revista Contemporană”, poemul Versuri.
  Perioada 1878-1890 este a marilor creaţii dramatice ale lui I.L.Caragiale, şi a articolelor acide din “România literară” împotriva moravurilor condamnabile ale oamenilor de teatru, criticând actorii şi directorii care montau piesele fără să respecte adevărul istoric.
  În anul 1879, ianuarie, i se joacă pe scenă prima comedie “O noapte furtunoasă”, iar câţiva ani mai târziu pe 13 noiembrie 1884 în prezenţa reginei Elisabeta, are loc la Teatrul Naţional din Bucureşti prima reprezentaţie a piesei “O scrisoare pierdută”, capodoperă a teatrului românesc, înregistrând un succes extraordinar.
  La 9 iunie 1912,  I.L. Caragiale moare subit la Berlin, iar rămăşiţele pământeşti sunt aduse la Bucureşti unde îşi găsesc liniştea, nu departe de Mihail Eminescu, în cimitirul Bellu.
  Scriitorul Marin Preda, întrebându-se ”în ce constă originalitatea lui Caragiale, ce a descoperit el?”, își răspunde: Caragiale a descoperit COMEDIA CUVÂNTULUI. Prin cuvânt, a ironizat prostia, corupția, tîmpenia, lenea, copiii alintați, educația greșită.
În 2012 se împlinesc 160 de la nașterea lui Caragiale și totodata 100 de ani de la moartea sa, motiv pentru care anul 2012 a fost desemnat Anul Caragiale în România.

  Biblioteca noastră în parteneriat cu școala îl va omagia pe Caragiale printr-o activitate desfășurată în duplex cu Biblioteca Amara pe data de 9 februarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu