vineri, 20 iulie 2012

Un fenomen artistic numit DANIEL TRIFU

  
   O tânără și strălucitoare stea a apărut pe firmamentul muzicii populare românești, un fiu al satului nostru, rapsodul popular Daniel Trifu. L-am avut pe Daniel în mijlocul nostru a doua zi după Înălțarea Domnului, într-un miniconcert pe scena căminului cultural ; ne-a încântat cu vocea lui iar auditoriul l-a răsplătit cu multe aplauze și ovaționări. Cu acest prilej a donat bibliotecii primul lui CD audio ”Ialomiță plai cu dor” care conține 14 piese muzicale una dintre ele fiind dedicată satului natal ”Miloșești sat de câmpie”. Acest CD are o prezentare foarte frumoasă din partea Pr. Constantin Matei, prezentare pe care o redau integral:
  ”Arta trăiește cât lumea! La fel și artistul. Artistul autentic, artistul care își înțelege menirea, care înmulțește cu responsabilitate și circumspecție, harul și darul primite. Și cine putea înțelege mai bine, că marile bucurii nu pot fi tăinuite în adâncurile inimilor, că ele se revarsă, se cer strigate, se vor împărtășite, decât tânărul Daniel Trifu, născut în Miloșeștii Ialomiței, pământ binecuvântat de Dumnezeu și scăldat în lumina feciorelnică a Maicii Sale.
  Interpretul cu sentimente de uitare de sine se întoarce prin cântecele sale în satul natal la părinții Dumitru și Aurelia, bunicii și toți consătenii lui cu nostalgie și iubire, deslușindu-se cu ușurință amintirile lui din copilărie, iar nouă ascultătorilor trezindu-ne nostalgia copilăriei trăite.
  Conturându-și personalitatea în familie, Biserică și școala din satul său, pleacă să studieze la Seminarul Teologic din Slobozia, apoi la București, la Facultatea de Teologie, după care se înscrie la Conservatorul bucureștean. Între timp a absolvit și cursurile Școlii de Artă din București unde l-a cunoscut pe eminentul prof. A. Mustățea, cunoscut atât de specialiști, cât și de noi toți, de la participările nenumăratelor concursuri și festivaluri de specialitate, televizate și radiodifuzate. Întâlnirea interpretului cu mentorul său a fost hotărâtoare în apariția acestui album. de asemenea se impune a fi amintit și orchestratorul și dirijorul formației de muzică populară, Ștefan Marinache, cu a cărui vioară heruvimică a dat noblețe și trăire autentică românească acestor piese muzicale.
  Astfel acest ”crai tânăr, crai mândru, crai nou”, își împlinește un gând, oferindu-ne un prim album cu piese din folclorul ialomițean, piese care ne despovărează de cotideanul acestui început de veac legat din ce în ce mai mult de efemer. Observăm cu ușurință calitățile de necontestat ale unei voci educate cu claritate și precizie, o voce cristalină și sensibilă. Și asta este consecința exigenței , demnității, generozității, cumințeniei, perseverenței, responsabilității unui artist ce se vrea împlinit. Cei care îl cunoaștem știm că nu acceptă să cânte orice și mai ales oricum. Unde și la cine a învățat să cânte? Credem că s-a născut odată cu cântecul și că muzica este parte integrantă din ființa sa. Cântecele sale ne-au fost împărtățite după ce le-a primit în sine, după ce le-a trasformat în sângele și carnea sa prin miracolul adevăratei euharistii interpretative.
  Să-l lăsăm pe interpret ca împreună cu colaboratorii săi să înalțe peste cadențele efemerului armonia maiestuoasă a acestor piese muzicale cu care ne va mângâia sufletul și tâmpla obosite de cumpăna vremurilor. Și cu toții să ne bucurăm de seninătatea trăirilor sublime să-i răsplătim darul cu aceieși simțire românească, adresând Supremului Dirijor rugămintea ”Doamne ocrotește-i pe români!”

                                                                      Pr. Constantin Matei. 2012. Buna Vestire





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu