marți, 28 decembrie 2010

LA MULȚI ANI MILOȘEȘTI ! ASTĂZI E ZIUA TA

CRONICĂ.....

          Comuna Miloşeşti este amplasată la 44º şi 40´ latitudine nordică şi 27º şi 15´ latitudine estică, în partea central – nordică a judeţului Ialomiţa, limitrof cu judeţele Buzău şi Brăila. Localitatea este situată la 27 km faţă de municipiul Slobozia – reşedinţa judeţului Ialomiţa şi 30 km de Pogoanele, judeţul Buzău şi are o suprafaţă de 5188 ha. În componenţa sa sunt satele Miloşeşti, Nicoleşti şi Tovărăşia.
          Miloşeşti – reşedinţa comunei – este un sat de tip rectangular, situat la 48m altitudine, cu o suprafaţă de 133 ha;
          Nicoleşti – sat de tip rectangular, la 47-48m altitudine, are o suprafaţă de 42 ha, la 4 km spre N-V de Miloşeşti;
          Tovărăşia – sat de tip rectangular, pătratic, la 50-54m altitudine, cu o suprafaţă de 73 ha, la 8 km spre N de Miloşeşti.
          Drumul naţional  (DN) 2C Slobozia – Buzău trece prin Nicoleşti şi Tovărăşia. Satul Miloşeşti se află pe drumul asfaltat Nicoleşti – Miloşeşti – Reviga, la 1 km de DN2C. Cadrul natural aparţine Bărăganului Însurăţeilor. La limita cu judeţul Brăila se află obârşia Văii Lata – Sărata cu apă temporar. Apa freatică, aflată la 2 – 6 m adâncime, are caracter bicarbonatat. Vegetaţia are caracter stepic, iar solul este cernoziomic.
          Singura sursă naturală este terenul agricol – 4444 ha arabil.
          Din punct de vedere istoric, comuna Miloşeşti este tânără. Primii localnici au fost păstorii şi crescătorii de vite transilvăneni care practicau transhumanţa şi care pe la mijlocul sec. al XIX-lea s-au stabilit pe aceste locuri adăpostindu-se în bordeie.
Aşezarea s-a numit Pastrama apoi Câlnăeni şi era inclusă în moşia Andrăşeşti a cărei proprietar era prinţul sârb Miloş Teodorovici Obrenovici. În anul 1864, în urma reformei agrare, ia fiinţă satul Miloşeşti cu un nr. de 145 familii români, 4 familii maghiari, 1 familie greci şi 3 familii ţigani, numele atribuindu-se după numele proprietarului moşiei.  
          În anul 1871, locuitorii satului Miloşeşti şi cei din satul Nicoleşti au construit biserica, existentă şi azi, şi au aşezat-o în nordul satului.

          La 28 decembrie 1878 se atestă documentar comuna Miloşeşti formată din satele Miloşeşti şi Nicoleşti. 

La 25 mai 1882, din comuna Miloşeşti făcea parte şi satul Pastrama care se desfiinţează în anul 1895. 
    Între anii 1900 şi 1904 s-a construit primul local de şcoală.
          În anul 1924 ia fiinţă al treilea sat din componenţa comunei prin împroprietărirea unui număr de 247 de ţărani din Chiojdeanca – Prahova. Noua aşezare s-a numit Regina Maria ( astăzi Tovărăşia ), numărul populaţiei acestui sat fiind de 597 de locuitori.
          În 1938 s-a construit dispensarul iar în martie 1939 s-a fondat căminul cultural. Din mărturiile unor localnici se pare că prima colecţie de cărţi sub forma unei biblioteci publice s-a înfiinţat tot în perioada interbelică.
          La 1 mai 1989 prin noua organizare administrativ teritorială, comuna Miloşeşti se desfiinţează, rămâne ca sat alipindu-se de comuna Griviţa şi formând împreună comuna Griviţa-Miloşeşti. În ianuarie 1990 prin strădaniile deosebite ale domnilor prof. Capbun Ştefan şi înv. Ştefan Cristian, membrii fondatori ai organizaţiei Frontului Salvării Naţionale din timpul revoluţiei din decembrie 1989, se reînfiinţează comuna Miloşeşti având un număr de puţin peste 3000 locuitori intrând în categoria comunelor de gradul II. În prezent populaţia comunei este sub 3000 locuitori fiind considerată comună de gradul III.

joi, 9 decembrie 2010

VASILE POENARU - UN PRIETEN APROPIAT AL BIBLIOTECII NOASTRE

Astăzi am avut deosebita plăcere de a ne intâlni din nou cu scriitorul Vasile Poenaru dar nu pentru a ne vorbi despre cărţile tipărite ci despre folosirea calculatorului şi  internetului. Pentru că am dorit ca un număr mare de copii să beneficieze de această întâlnire, am programat două sesiuni: orele 12-13 copii claselor a III-a, a IV-a, a V-a şi  a VI-a însoţiţi de domnii învăţători Tinca Simion şi Cristian Ştefan iar de la 13 la 14 elevii claselor a VIII-a cu d-şoara profesoară Rodica Ştefănescu. Domnul Poenaru le-a prezentat copiilor principalele motoare de căutare pe internet şi facilităţile şi pericolele internetului. De asemenea le-a expus două cărţi digitale ale Editurii Coresi cu promisiunea că în cursul anului viitor vom primi încă 98 de cărţi digitale care acum sunt în lucru. S-a purtat un dialog pe marginea subiectului "avantajele şi dezavantajele cărţii tipărite şi a cărţii electronice". Un moment animat si foarte apreciat de copii a fost o demonstraţie karaoke  în limba engleză. Prietenul nostru a dăruit bibliotecii un număr de 30 publicaţii şcolare (dicţionare, culegeri, beletristică) în valoare de 443 lei. Ne-a bucurat şi prezenţa d-nei Michela Poenaru împreună cu cele două  fetiţe care au promis că vor reveni la o întâlnire cu cei mici. Mulţumim fam. Poenaru şi o mai aşteptăm în mijlocul nostru. 

VASILE POENARU SI UTILIZATORII BIBLIONET

KARAOKE ONLINE IN LIMBA ENGLEZĂ CU VASILE POENARU

luni, 6 decembrie 2010

DIN INIMĂ PENTRU INIMĂ

Aşa se numeşte protocolul de colaborare încheiat între Grup Şcolar Miloşeşti şi Subfiliala de Cruce Roşie Miloşeşti în vederea desfăşurării unei acţiuni de voluntariat cu ocazia sărbătorii Sfântului Nicolae. D-na învăţătoare Tinca Simion, care este şi membră în comitetul de conducere al Subfilalei de Cruce Roşie Miloşeşti, a mobilizat elevii ciclului primar pentru a dona jucării, hăinuţe şi dulciuri stabilind cu aceştia  lista celor care urmau să primească, cadourile de Moş Nicolae. Din partea bibliotecii, copiii au adăugat în pachete şi câte o revistă Draga mea pentru copii, reviste primite ca donaţie de la Societatea Burda. Etapele desfăşurării acţiunii sunt redate în imaginile următoare.

Daruri de Moş Nicolae

PRIMA TROIŢĂ

S-A SFINŢIT PRIMA TROIŢĂ DIN MILOŞEŞTI

Satul Miloşeşti nu a avut nici-o troiţă până astăzi când, prin strădania familiilor preot Ion Sturzoiu şi Bănică Chiţoiu, s-a sfinţit prima troiţă la intersecţia a două drumuri importante pentru sat, în preajma căminului cultural, al şcolii şi al primăriei.

miercuri, 1 decembrie 2010

LA MULŢI ANI ROMÂNIE!

  Ca în fiecare an, la Miloşeşti, marcăm UNIREA TUTUROR ROMÂNILOR, în ziua premergătoare ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI, de Sf. Andrei. După slujirea Sfintei Liturghii, preotul paroh Ion Sturzoiu împreună cu enoriaşii se unesc cu elevii şi cadrele didactice de la şcoală şi împreună se roagă pentru eroii neamului, evocă momentul 1 Decembrie 1918, recită poezii şi intonează căntece patriotice. 

duminică, 28 noiembrie 2010

CUVINTE SPRE ZIDIRE - DESPRE BOGĂŢIE ŞI MÂNTUIRE

   "Ceea ce li se pare oamenilor ca imposibil, este cu putinţă la Dumnezeu"
                                                                               (Luca XVIII, 27)

vineri, 26 noiembrie 2010

UN SPLENDID CURCUBEU A ÎMBRĂŢIŞAT MILOŞEŞTIUL

E după-amiază. O ploaie măruntă de toamnă se cerne din norii plumburii care stau ca o căciulă peste Miloşeşti. Copiii forfotesc în bibliotecă la calculatoare, la jucării, fiecare cu preocupările lui. Deodată, toţi tresărim; ploaia molcomă s-a transformat într-una torenţială cu tunete. Nu după mult timp, vine un copil cu vestea că a mai încetat ploaia aşa că toţi s-au grăbit să plece apropiindu-se şi timpul de închidere al bibliotecii.M-am ridicat de la birou şi am privit pe fereastră; am rămas uimită: clădirile păreau luminate de un foc puternic şi deşi încă ploua răruţ, un splendid curcubeu s-a ivit dinspre răsărit. Iau  aparatul de fotografiat, ies în faţa bibliotecii, fac câteva poze (care nu pot cuprinde tot curcubeul) şi încep să filmez. M-am simţit, pentru câte clipe, copil; îmi venea să alerg la orizont unde curcubeul "se pupa" cu pământul şi să mă urc pe el; nu mai văzusem un asemenea tablou niciodată. Dinspre apus norii s-au mai rarefiat permiţând soarelui să ne ofere acest minunat spectacol.
Nefiind un specialist în filmări, calitatea imaginilor nu este cea mai bună.

duminică, 14 noiembrie 2010

CUVINTE SPRE ZIDIRE - DRAGOSTEA ŞI MILA

"Cel ce a avut milă de cel căzut între tâlhari a fost aproapele lui . . ."
                                                                                           (Luca X, 36)

duminică, 7 noiembrie 2010

DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ PE ADRIAN PĂUNESCU

"Azi lumină din lumină
Pământu-n trupuri ne e greu,
Dar e uşor când se închină:
Cu noi e Dumnezeu.
.............................."
   din Cu noi e Dumnezeu, de Adrian Păunescu

CUVINTE SPRE ZIDIRE - DESPRE CEI ADORMIŢI ÎN HRISTOS

"Iar El a zis: Nu plângeţi; nu a murit, ci doarme."
                                                                        (Luca 8, 52)

duminică, 24 octombrie 2010

ŞI CLASA a VIII-a A A FĂCUT CUNOŞTIINŢĂ CU BIBLIONETUL

   Domnişoara prof. Rodica Ştefănescu, diriginta  clasei a VIII-a A, i-a însoţit pe elevi la bibliotecă pentru a cunoaşte toate facilităţile serviciului CIP. După prezentarea serviciului şi a blogului bibliotecii, am abordat subiectul siguranţei pe internet având un partener bine documentat în persoana domnişoarei dirigintă (pe care elevii au apreciat-o ca fiind o profesoară "cool"). Le-am distribuit participanţilor materiale informative despre serviciul CIP şi "10 reguli pentru o navigare sigură pe internet - pentru adolescenţi şi profesori" folosind  www.sigur.info

CUVINTE SPRE ZIDIRE - RAIUL ŞI IADUL, STĂRI ALE VIEŢII DE DINCOLO

  "Nu gândiţi prea mult ce va fi dincolo, ci căutaţi să vedeţi şi să mergeţi acolo pe aripile faptelor voastre bune".
                                                                            Sfântul Ioan Gură de Aur             

luni, 18 octombrie 2010

MICHIELA ŞI VASILE POENARU LA SALONUL ANUAL DE CARTE 2010

  Vineri, 15 octombrie, Biblioteca Judeţeană "Ştefan Bănulescu" Ialomiţa a găzduit, în cadrul Salonului Anual de Carte 2010, acţiunea culturală "Ziua cărţii pentru copii". Această acţiune a fost susţinută în acest an de scriitorii Michiela şi Vasile Poenaru. D-nul Vasile Poenaru, fondator al  Editurii Coresi, este fiu al comunei noastre şi noi am beneficiat şi de această ocazie de a ne bucura de prezenţa familiei Poenaru prin participarea noastră la această manifestare.

 
   
      Mulţumim d-lui Primar Vasile Zeca pentru că a făcut posibilă deplasarea celor 3 copii: Gheorghe Oana, Pascu Aurelian Gheorghiţă şi Gulea Silviu prin punerea la dispoziţie a unei maşini a primăriei.


   









Activitatea a fost animată ca toate activităţile dedicate copiilor; s-au spus poezii, poveşti, s-au audiat cântece pe versuri de Vasile Poenaru, copiii au primit cărţi cu autografe.

    Mulţumim şi gazdei acestui eveniment, d-nei Directoare ing.Mihaela Racoviţeanu şi îi dorim mult succes la activităţile următoare.

duminică, 17 octombrie 2010

FORŢE NOI LA CONDUCEREA SUBFILIALEI DE CRUCE ROŞIE MILOŞEŞTI, IALOMIŢA


       Deşi   alegerile   generale   sunt   planificate  în   2011,   la   subfilia la de Cruce Roşie Miloşeşti s-a predat ştafeta   preşedenţiei  Simonei Dinu aparţinătoare a unei noi generaţii care a dat dovadă  de  un înalt spirit  civic implicându-se în  multe acţiuni de voluntariat pe cont propriu. 
                                                                                  Eu, Maria  Ştefan, fostă preşedintă,
mi-am asumat inactivitatea din ultima perioadă (2 ani) şi am solicitat din proprie iniţiativă alegeri anticipate recunoscând în persoana   Simonei cea  mai  potrivită alegere. 

               Adunarea generală la  care a        participat şi d-nul Preşedinte al Crucii Roşii Ialomiţa, Nicolae  Soare, a consfinţit propunerea mea şi Simona a  acceptat această  funcţie fiind convinsă că din noua poziţie va putea dezvolta proiectele ţinute la sertar. 

          La cei 35  de ani, merceolog de  meserie,   actual  casnică, soţie, mamă a  Ştefaniei de 6 ani, Simona este  dornică să-i ajute pe cei neputincioşi, motto-ul ei fiind învăţătura  creştină ”Iubeşte-ţi aproapele ca  pe  tine  însuţi”. 

                                              Cu gândul la
 familiile nevoiaşe, are un prim proiect  pentru sărbătoarea creştină  atât de dragă copiilor “Sfântul Nicolae“. Ea  propune o acţiune amplă de voluntariat pentru strângera de bunuri specifice copiilor. Bunurile strânse vor fi dăruite celor aflaţi în situaţa de a-şi găsi  ghetuţele   goale  în dimineaţa de Moş  Nicolae. Cu ajutorul Comitetului de sprijin format din: înv. Mioara Dogaru care a participat în 2010 cu un echipaj al şcolii la concursul "Sanitarii pricepuţi" ajungând până la faza judeţeană , înv. Tinca Simion,  asistenta  medicală Elena Pascu şi Maria Ştefan, cu siguranţă că Simona  va   reuşi să  sensibilizeze multă lume, vizaţi fiind şi copiii. Unul dintre    obiectivele principale   ale activităţii ei  este îndreptarea atenţiei către problemele comunităţii şi implicarea în acţiuni de voluntariat. 








Voi reveni cu informaţii privind strategia dezvoltării acestui proiect.


   Să fie într-un ceas  bun şi  mult success!  

CUVINTE SPRE ZIDIRE - CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU, SĂMÂNŢA CREDINŢEI CREŞTINE

"Nu este nimic ascuns, care să nu fie descoperit."
                                  (Luca VIII, 17)

miercuri, 13 octombrie 2010

ALŢI PRIETENI ÎN BIBLIOTECĂ

  





Marţi şi miercuri a fost rândul claselor a VII-a (dirigintă prof. Mihaela Agapie) şi a VI-a (dirigintă prof. Ileana Popa) să viziteze biblioteca în mod organizat.

 
După o prezentare a programului BIBLIONET şi a facilităţilor serviciului CIP, am purtat un dialog cu participanţii pe marginea subiectului "Siguranţa pe internet", am prezentat blogul bibliotecii iar Gigi (un prieten vechi şi fidel al bibliotecii de când urca scările de-a buşilea) a făcut o demonstraţie INTUITEXT.
  Doamnele profesoare le-au dat elevilor îndrumări în vederea întocmirii referatelor. 
La sfârşit am distribuit materiale publicitare.

duminică, 10 octombrie 2010

CUVINTE SPRE ZIDIRE - RESPECTUL FAŢĂ DE MAMĂ

Pe când mama plângea, Mântuitorul s-a apropiat de sicriu şi a spus:". . . tinere ţie îţi zic scoală-te".                                                                                       (Luca VII, 13-14)

vineri, 8 octombrie 2010

PRIETENI VECHI LA VREMURI NOI

       Clasa a VIII-a B s-a programat prima pentru sesiunea de cunoaştere a Programului BIBLIONET şi de utilizare al celui mai nou şi modern serviciu de bibliotecă CIP (Calculatoare cu Internet pentru Public). Poate nu întâmplător acest lucru având în vedere că la sfârşitul clasei a VII, în ziua în care se acordau premiile la învăţătură, unii dintre ei au ales să participe la deschiderea Centrului de Formare Biblionet din cadrul Bibliotecii Judeţene "Ştefan Bănulescu" Ialomiţa  însoţiţi de mine şi de D-nul Primar Vasile Zeca. Cu ocazia aceea  i-au cunoscut pe reprezentanţii IREX pentru România: Paul Andre Baran - Director, Scott Andersen - Director adjunct şi Mathew Vanderwerff reprezentant Washington D.C. şi au acordat un interviu Postului de Radio Antena Satelor.


    Astăzi au aflat mai multe amănunte despre acest nou serviciu şi s-au arătat încântaţi (mai ales când le-am prezentat blogul bibliotecii) chiar dacă doar 5 elevi nu au calculator acasă ceilalţi având şi internet; probabil vor folosi mai mult facilităţile de scanare,  printare şi videoproiecţie, neexcluzând, bineînţeles, serviciile tradiţionale de împrumut şi lectură în bibliotecă.
      În vederea popularizării Programului Biblionet am distribuit pliante participanţilor.
   Săptămâna viitoare continuă seria  sesiunilor de orientare în bibliotecă şi cunoaştere a serviciului CIP .

joi, 7 octombrie 2010

CLUB - ANIVERSĂRI OCTOMBRIE (II)


        Am continuat  astăzi evocarea evenimentelor din această lună. Folosirea videoproiectorului (primit prin programul BIBLIONET) a făcut mai atractivă această întâlnire; am citit din cărţi şi de pe ecran, am vizionat imagini, am ascultat muzică ostăşească şi am dialogat pe baza meseriilor  de militar şi salvamar. Am fost puţini dar intâlnirea a fost animată şi discuţiile interesante.

duminică, 3 octombrie 2010

CUVINTE SPRE ZIDIRE - DRAGOSTEA CRESTINĂ NU ARE LIMITE

"Iubiţi şi pe vrăjmaşi. . .faceţi bine tuturor, fără a nădăjdui ceva în schimb. . ."
                                                                                                                       (Luca VI, 35)

joi, 30 septembrie 2010

CLUB - ANIVERSĂRI OCTOMBRIE (I)


Iasmina prezintă compozitorul

Gigi prezintă poştaşul

Oana prezintă educatoarea

      După o acţiune de mediatizare cu ajutorul voluntarelor Oana şi Diana, copiii şi-au readus aminte de CLUB. Cei interesaţi au solicitat şi au primit îndrumări în căutarea informaţiilor necesare tematicii întâlnirii, astfel că, astăzi s-au prezentat meseriile: compozitor << 1 octombrie - ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MUZICII>>, educatoare <<5 octombrie - ZIUA MONDIALĂ A EDUCATORILOR>> şi poştaş << 9 octombrie - ZIUA MONDIALĂ A POŞTEI>>. S-a citit din cartea "Brăţara de aur - o sută de profesii explicate pentru copii", de Michiela Gîgă (Poenaru), Ed. Coresi. După fiecare prezentare s-au purtat dialoguri pe baza textelor citite. Săptămâna viitoate continuăm prezentarea evenimentelor lunii octombrie.

duminică, 26 septembrie 2010

CUVINTE SPRE ZIDIRE - ÎNTREITA RĂSPLATĂ A STRĂDANIEI

"Ne-am străduit în zadar ... , dar la porunca Ta, vom arunca mrejele . . ."
                                                                        (Luca V, 5)

duminică, 19 septembrie 2010

CUVINTE SPRE ZIDIRE - DUMINICA DUPĂ ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI

" Şi ce folos are omul dacă câştigă toată lumea, în schimb îşi pierde sufletul !..."
                                                                                         (Marcu VIII, 36-37)
                                                                   

duminică, 12 septembrie 2010

CUVINTE SPRE ZIDIRE - DUMINICA DINAINTEA ÎNĂLŢĂRII SFINTEI CRUCI

"Dumnezeu n-a trimis pe Fiul Său să judece lumea, ci ca să slujească lumii ..."
                                                                                                     
(Ioan III, 17)

joi, 9 septembrie 2010

UN VIS ÎMPLINIT!

Astăzi, 9 septembrie 2010, Biblioteca "NEDELCU LIXEANU" a găzduit un mare eveniment : DESCHIDEREA OFICIALĂ A CELUI MAI MODERN SERVICIU DIN BIBLIOTECA NOASTRĂ "Calculatoare cu Internet pentru Public". Multe invitaţii au fost lansate dar prezenţi au fost doar "cei aleşi". Adevărul este că nu poate participa oricine la un eveniment de bibliotecă ci doar cei legaţi sufleteşte de o asemenea instituţie sau cei dispuşi să accepte provocările evoluţiei în acest domeniu. Le mulţumesc din suflet celor 40 de prieteni ai bibliotecii care în această zi, pentru 2 ore, au lăsat de o parte grija zilei de mâine şi au ales să fie prezenţi la un eveniment atât de important pentru comunitatea noastră. Din partea autorităţilor judeţene a fost prezentă d-na Roxana Mihalcea - consilier Cancelaria Prefectului Ialomiţa şi d-na Mihaela Racoviţeanu - director Biblioteca Judeţeană "ŞTEFAN BĂNULESCU" Ialomiţa; spiritualitatea ialomiţenă a fost prezentă prin scriitorii: Gheorghe Dobre redactor şef al revistei culturale Helis şi Vasile Poenaru fondatorul Editurii Coresi şi fiu al satului nostru; autoritatea locală a fost reprezentată de d-nul primar Vasile Zeca, consilierii: prof. Ana Ristea şi prof. Ştefan Capbun, d-nul Mihai Tănase directorul şcolii şi preotul paroh Ion Sturzoiu. Nu pot să nu le amintesc pe colegele mele bibliotecare: Elena Ghiculescu - Amara şi Dana Drăgoi - Reviga şi pe ceilalţi participanţi copii, adolescenţi, tineri şi adulţi al căror nume va fi scris în "Memoria Bibliotecii".
Mass media a fost prezentă prin postul TV Antena1 Slobozia şi ziarul Adevărul.
După momentul inaugural, tăierea panglicii, cei prezenţi au aflat detalii despre programul Biblionet, facilitaţile serviciului CIP şi Regulamentul de funcţionare al acestui serviciu.
Cu siguranţă, cel mai emoţionant moment a fost creat când am intrat în legătură directă audio-video cu directorul IREX pentru România, d-nul Paul- Andre Baran, care şi-a exprimat regretul că nu este prezent şi fizic alături de noi dar ne-a asigurat de tot sprijinul în derularea programului "Biblionet-lumea în biblioteca mea", program pe care IREX îl implementează în ţara noastră.
Biblioteca Judeţeană a donat bibliotecii noastre 34 publicaţii din colecţia Jurnalul Naţional iar la sfârşitul activităţii participanţii au primit reviste de la Societatea Burda căreia îi mulţumim şi pe această cale pentru toate donaţiile lunare din acest an.
Mulţumesc tuturor pentru cuvintele de apreciere şi sper să ne întâlnim cât mai des în activităţile zilnice ale bibliotecii pentru a valorifica la maximum serviciile oferite de acestea.
Mult succes tuturor!

joi, 2 septembrie 2010

INVITAŢIE LA EVENIMENT




Sunt aşteptaţi la acest eveniment toţi prietenii bibliotecii; cu siguranţă că numarul lor va creşte datorită acestui nou serviciu.




duminică, 22 august 2010

VASILE POENARU - PERSONALITATE LOCALĂ

VASILE POENARU - profesor, scriitor, lexicograf, traducător - fiu al comunei Miloşeşti

S-a născut la 22 august 1955 în comuna Miloşeşti, părinţii, Bucur şi Eugenia Poenaru, ţărani. Strămoşii din partea mamei (bunicii şi predecesorii) au trăit în Ardeal iar bunicii din partea tatălui în Vrancea.
Urmează Şcoala generală în comuna Miloşeşti, 1962-1970. Face studii liceale la Nicolae Bălcescu (fostul Sf. Sava) din Bucureşti unde este adus de către poetul Petre Ghelmez. Studii superioare la Facultatea de limbă şi literatură română secţia engleză, Universitatea din Bucureşti: 1975-1979, absolvind ca şef de promoţie.
A fost profesor de limbă şi literatură română şi de limbă latină la Şcoala generală nr. 78, sector 3, Bucureşti în anul şcolar 1979-1980. La 1 iulie 1980 redactor la revista ’’Tribuna României’’.
În 1990 înfiinţează Editura Coresi.
Este primit ca membru al Uniunii Scriitorilor din România în anul 2000.
În perioada 2001-2002 desfăşoară activitate didactică în Statele Unite ale Americii.
Începând cu anul 2003 activează ca profesor în cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Catedra de engleză, anul II.

Vasile Poenaru şi-a început activitatea literară încă de la vârsta fragedă de 12 ani când era elev şi a publicat poezii în ziarul ’’Tribuna Ialomiţei’’ din Slobozia şi la ’’Scânteia Pionierului’’ din Bucureşti. Figurează şi într-o serie de reviste şi antologii şcolare: ’’Copii poeţi’’ 1968 întocmite de Tudor Opriş; ’’Săgetătorul’’; ’’Excelsior’’; ’’Adolescenţa’’;’’Luceafărul’’;’’România literară’’; ’’Amfiteatrul’’; ’’Limbă şi literatură’’; ş.a.

DEBUTUL EDITORIAL - Vasile Poenaru debutează editorial cu volumul ’’Naşterea mea în poezie’’, prefaţat de Ioana Lipovan şi Marin Theodorescu, Slobozia, 1969.

Continuă cu ’’Jungla marină’’,( Argument de Petre Ghelmez), apărut în 1971 şi ’’Muntele’’,1975, apărute la Editura Albatros; ’’Investigaţii’’, la Editura Cartea Românească,1984; ”Ninsori în Bărăgan”, Editura Coresi, 1999; ”Sonete”, Editura Coresi,1999;”Cerbul lovit între coarne”, Editura Coresi, 1999. În 1999 publică o ediţie antologică”Jungla marină”, dedicată Ilenei Ghelmez şi lui Petre Ghelmez, în care reia cele mai bune poeme din volumele anterioare (Naşterea mea în poezie; Jungla marină; Muntele; Investigaţii; Ninsori în Bărăgan; Sonete; Cerbul lovit între coarne şi ciclurile de traduceri).
În anul 2003 reeditează volumul de versuri „Ninsori în Bărăgan”, ediţie bilingvă maghiaro-română în traducerea lui Hadai Jeno.

A publicat , de-a lungul anilor, traduceri de versuri în limba engleză, în colaborare cu Thomas C. Carlson, precum şi în italiană, maghiară, turcă. A tradus fără să publice din Sylvia Lath, Fasil Husnu Declarca, Ted Hughese.
1. Nichita Stănescu, Bas-Relief with Heroes. Selected Poems, 1960-1982, Memphis State University Press, Memphis, 1988( în colaboare cu Thomas C. Carlson).
2. Light at such a time – Eight Romanian Poets Today, Ion Books /Raccoon, memphis, 1988 ( în colaborare cu Thomas C. Carlson şi Ştefan Stoenescu; cei opt poeţi sunt: A.E.Baconsky, Mircea Ivănescu, Petre Ghelmez Constantin Abăluţă, Ana Blandiana, Virgil Mazilescu, Mircea Dinescu, Vasile Poenaru.)

Cărţi pentru copii

Cartea ’’Pisica din vis’’ a fost publicată pentru prima dată în 1990 la Editura Coresi, Miloşeşti IL, autorul semnând cu pseudonimul Bucur Milescu.
’’Cartea serbărilor şcolare.Scenete şi poezii pentru serbări la clasele I – VIII”,1999;
’’Povestea Vântului Turbat’’, 1999;
’’Vine, vine Moş Crăciun!Povestiri şi poezii pentru voi, iubiţi copii’’, 1999;
’’Povestea tatălui risipitor salvat de Moş Crăciun’’, 1999;
’’Povestea Prinţesei Maria’’, 1999;
’’Povestea Planetei Gânditoare’’, 1999;
’’Povestea Fetiţei Vrăjite’’, 1999;
’’Povestea Câinelui Zburător’’, 1999;
’’Povestea Calculatorului Îndrăgostit’’, 1999; ”Fabule după Esop. Versuri pentru copii”,2000; ”Zâna din Salcia Plângătoare. Povestire pentru copii”,2002;
„Zâna Berzelor. Povestire pentru copii”, 2002; „Aventurile lui Luca. Povestiri pentru copii”, 2002;
Toate la Editura Coresi, Bucureşti.

Lucrări didactice

1. Comentariul literar. Materiale pentru elevi şi profesori, 1990. Reeditată, cu modificări, sub titlul Comentariul literar şi alte tipuri de compoziţie, 1998;
2. Matematica. Exerciţii pentru clasa I, auxiliar didactic, trei volume(în colaborare), 1995;
3. Matematica. Exerciţii pentru clasa a II-a, auxiliar didactic, trei volume (în colaborare), 1995;
4. Matematica. Exerciţii pentru clasa a III-a, auxiliar didactic, două volume (în colaborare), 1995;
5. Corina.Scrierea pentru clasa I, auxiliar didactic, trei volume,(în colaborare), 1995;
6. Dragoş. Scrierea pentru clasa I, auxiliar didactic, trei volume, (în colaborare),1995;
7. Alexandra scrie frumos. Caligrafia pentru clasa a II-a, auxiliar didactic, (în colaborare), 1995;
8. Dicţionar român – englez, englez – român. Pentru elevi, 2000.
9. Marele Dicţionar Englaz – Român de Expresii. The Great English-Romanian Dicţionary of Idioms – GERDI -. Autori: Cristian Săileanu şi Vasile Poenaru, 2007.

Premii literare:

Premiul I la ’’Concursul de creaţie literară (poezie)-faza republicană – fiind elev în clasa a VII-a.

Premiul Asociaţiei Bucureşti a Uniunii Scriitorilor din România
– Secţia Literatură pentru copii şi tineret,
pentru Cartea Serbărilor şcolare, Editura Coresi, 1999 – premiu acordat în anul 2000.

REFERINŢE

1. Cărţi
Opriş, Tudor – Reviste literare ale elevilor. 1834-1974. Bucureşti, Editura didactică şi pedagocică, 1977, p.182-184-188.
Popa, Marian – Dicţionar de literatură română contemporană. Bucureşti, Editura Albatros, 1977, p.438.
Literatura română contemporană vol.1: Poezia. Coor- donator Marin Bucur. Bucureşti, Editura Academiei R.S.R., 1980, p. 754-755.
Ialomiţa. Monografie. Coordonator Radu Soare. Bucureşti, Editura Sport-Turism, 1980, p. 223.
Codrin, Şerban – Personalia. Dicţionar al personalităţilor ialomiţene. Constanţa, Editura Ex Ponto, 2002, p. 127.

2. Reviste şi ziare

Lipoveanu, Ioana. Vasile Poenaru: Jungla marină, Bucureşti, Editura Albatros, 1972. În: România literară,5, nr. 10, 2 martie,1972, p. 10.
Niţu, Titus. Incursiune în ’’Investigaţii’’. În: Sinteze, decembrie, 1984, p. 2.
Marin, Gheorghe. Treizeci de ani în Parnas cu poetul Vasile Poenaru. În: Universul cărţii, nr. 2-3, Bucureşti, 2000, p.13.

duminică, 15 august 2010

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" Miloşeşti - Hramul bisericii - 15 august


În această zi, în fiecare an, enoriaşii satului Miloşeşti păstoriţi de preotul paroh preacucernicul părinte Ion Sturzoiu îşi îndreaptă paşii către biserică pentru a participa la sfânta liturghie şi pentru a se ruga Maicii Domnului - ocrotitoarea satului nostru - prin rugăciunea "Acatistul Maicii Domnului".
<Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale mântuieşti din moarte sufletele noastre.> (Troparul Adormirii Maicii Domnului).

După terminarea slujbei toată lumea participă la agapa creştină.

luni, 9 august 2010

SERVICIU NOU ÎN BIBLIOTECĂ : CIP (calculatoare cu internet pentru public)


Astăzi, 9 august 2010, este prima zi în care serviciul CIP a fost utilizat la parametri normali. Acest nou serviciu de bibliotecă funcţionează graţie programului naţional " BIBLIONET - lumea în biblioteca mea" - finanţat de către Fundaţia Bill şi Melinda Gates prin programul The Global Libraries Iniţiative şi derulat în România de către fundaţia IREX.
În biblioteca noastră utilizatorii vor gasi 4 calculatoare cu acces gratuit la internet(camere web şi căsti cu microfoane), imprimantă, scaner şi videoproiector.
Să fie intr-un ceas bun şi mult succes acestui nou serviciu!

marți, 13 iulie 2010

CLUBUL CĂRŢILOR DESCHISE

Activitate debutată în 15 ianuarie 2010, de ziua lui Eminescu, "Clubul Cărţilor Deschise" de joia, orele 15:30 – 16:30, îşi propune ca scop principal exersarea lecturii cu voce tare în prezenţa unui public. Întâlnirile clubului sunt săptămânale având următoarea tematică:


Prima joi din lună : Expuneri - Aniversările lunii în curs
A doua joi din lună: Recitări – „Toţi suntem poeţi când citim bine o poezie”
A treia joi din lună : Lectură dramatizată – „Astăzi dăm viaţă cărţilor”
A patra joi din lună : Lectură din creaţiile copiilor

La aceste activităţi participă, de regulă, preşcolarii şi şcolari ai claselor I-IV. În vacanţe participă şi copiii mai mari. Este adevărat că sunt puţini copii fideli, dar la ora 15:30 întrerupem activităţile din ludotecă şi jocurile pe calculator, ne aşezăm în cerc şi cei prezenţi citesc câte ceva din tematica întâlnirii (membrii fideli ai clubului pregătesc din timp lecturile). O dată pe lună participanţii primesc în dar reviste donate bibliotecii de Societatea Burda.
Sper că o dată cu postarea pe blog a activităţii clubului să fidelizez cât mai mulţi cititori.

joi, 1 iulie 2010

NEDELCU LIXEANU - patronul spiritual al bibliotecii



EROU DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL


Născut la 8 noiembrie 1880, în Miloşeştii Ialomiţii, din părţile Rovinei istorice, fiul lui Ion Dinu Lixeanu, micul Nedelcu a frământat mlaştinile amintitoare de glorii stăbune, în jocurile cu tovarăşii de-o seamă, jocuri cari de multe ori, transpuneau în fapte, ceea ce învăţaseră la şcoală despre luptele românilor cu turcii.
Şi micile arcuri de cireş svârleau spre tabăra închipuit duşmană, săgeţi – condeie cioplite’ n zi de Duminică – ce’ n mintea lor fragedă, păreau că întunecă cerul, ca pe vremea biruitorului Mircea, în timp ce văile repetau strigătul isbânzii, care totdeauna trebuia să fie de partea românilor.
Nici nu se poate concepe în mintea copilăriei o altă logică a faptelor.
I-a fost dat apoi copilului Nedelcu, să suie cărările munţilor la Câmpulungul descălicătorilor de ţară, unde la Şcoala Normală ’’Carol I’’, izvoarele învăţăturii – captate de profesori învăţaţi – au potolit setea de a şti a micului ţăran din şesul bărăganului.
Râul Târgului, i-a şoptit în amurg de seară, povestea vrăjită a neamului…
Normalistul de atunci, unul dintre cei mai eminenţi elevi, a priceput-o îndeajuns, aşa că învăţătorul de mai târziu a putut-o insufla micilor săi elevi, din satul Brătianu (astăzi com.Scânteia), jud. Ialomiţa.
Aici a fost primul dascăl al şcolii înfiinţată în 1900, odată cu transferarea lui de la Padina Buzău, unde funcţionase un an.
       Învăţător tânăr în sat nou(înfiinţat în 1895), Nedelcu Lixeanu a ştiut să
răspândească în jurul său încredere şi însufleţire. După ce a stâns în jurul său copiii – la şcoală – în scurt timp(1904) a adunat şi sătenii într’o societate economică : Banca Populară ’’Unirea’’, atunci când aceste aşezăminte erau aşa de rare.
Om de o perfectă sinceritate, a muncit totdeauna fără nădejde de răsplată;
animat de o energie morală deosebită, credea cu tărie în nobleţea şi demnitatea vieţii.
    Cu aceste caracteristice, N. Lixeanu, se apropie de "omul erou" aşa cum îl concepe Carlyle.
      În şcoală şi în afară de şcoală, nu uita niciodată să amintească rolul şi idealul poporului românesc.
Astfel, timp de 16 ani - mai întâiu singur, apoi ajutat (din 1908) şi de alţi colegi, între cari şi entusiastul Andrei Diţescu - mort captiv în Asia Mică - a sădit în sufletele tuturor dragostea pentru neam şi lege.
Împreună - elevi şi dascăli - crescuţi în ideea unei apropriate întregiri de ţară, au ştiut în 1916, să facă jertfa supremă…
Şi la Turtucaia tuturor grozăviilor, învăţătorul – ofiţer NEDELCU LIXEANU, a învins măcar o clipă – cum clipe sunt faptele eroice – puhoiul năvălitor îndârjit de grozava rezistenţă întâmpinată în faţa Centrului 8, unde o mână de oameni, însufleţiţi de dascălul lor, a vândut cu preţ scump, bucata de pământ ce le fusese încredinţată spre pază*).
Corpul lui, ciuruit de gloanţe şi străpuns de baionetele sadicilor duşmani, s-a amestecat cu glia sfinţită de sângele strămoşilor; sufletul însă, risipit părticele în sufletele ostaşilor lui, a dus la capăt voinţa de a învinge.
N-a avut norocul să-şi vadă visul… Nu era sortit să fie beneficiarul victoriei definitive, ci-i fusese dat să traseze cu dâră de sânge, calea biruinţelor viitoare, care au adus împlinirea visului atât de drag lui.
                                                                                                  D.C.V.

*) A se vedea: Povestea sfântului nostru războiu, de C. Kiriţescu