joi, 26 decembrie 2013

"Steaua povesteşte" miracolul naşterii Domnului

Album foto
   După cum este tradiţia în biblioteca noastră, ultima activitate a anului este punerea în scenă a unei piese de teatru care să aducă în faţa enoriaşilor Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din satul nostru, evenimentele petrecute în noaptea de Crăciun la naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Şi de această dată am primit sprijinul dnei înv. Tuţa Simion dar şi părinţii s-au implicat în susţinerea acestei activităţi. Părintele paroh Ion Sturzoiu a recompensat copiii cu dulciuri. Le mulţumesc tuturor!

Le doresc tuturor utilizatorilor, colaboratorilor şi prietenilor bibliotecii noastre cât şi vizitatorilor acestui blog toate cele necesare unei vieţi frumoase  pline de împliniri! 
                                                                  La Mulţi Ani!  

miercuri, 27 noiembrie 2013

Amintiri din vacanţa de vară - 2013

Album foto
         Mea culpa! În ultima vreme nu am fost consecventă în a vă arăta aspecte din viaţa bibliotecii noastre care a fost destul de activă. Imaginile din albumul foto sunt cateva instantanee din timpul vacanţei de vară când s-au derulat în bibliotecă două servicii noi foarte apreciate şi frecventate  de utilizatori: "ORA DE POVESTE" (în fiecare luni, miercuri şi vineri între orele 10-12; o oră lectură + o oră ludotecă) şi "INSTRUIRE IT" (marţi şi joi de la ora11 la ora 13). Dacă ORA DE POVESTE a cuprins activităţi de relaxare specifice celor mici, INSTRUIREA IT a avut ca scop iniţierea copiilor de peste 10 ani în utilizarea calculatorului pentru redactarea documentelor; folosirea internetului pentru obţinerea informaţiilor necesare alcătuirii unui portofoliu sau referat (text şi imagini) şi utilizarea poştei electronice. La aceste instruiri au participat copiii care nu au calculator acasă şi cei care au calculator dar nu au internet, rezultatele fiind benefice şi vizibile acum când au de îndeplinit astfel de sarcini pentru şcolă. Aceste două servicii vor fi active în toate vacanţele şcolare.

marți, 22 octombrie 2013

Din "Suflet" de Bărăgan

Album foto

        La iniţiativa dnei Simona Dinu preşedinta subfilialei de Cruce Roşie Miloşeşti, în săptămâna 7-12 oct. 2013 s-au colectat din poartă în poartă cereale de la oamenii cu suflet mare ai comunei Miloşeşti (Miloşeşti, Nicoleşti şi Tovărăşia). Cerealele adunate (aproximativ 15 tone) şi coletele cu alimente şi îmbrăcăminte (colectate de filiala de Cruce Roşie Slobozia) au fost direcţionate , cu sprijinul Crucii Roşii Galaţi, către com. Corod. Cele patru sate ale comunei au fost măturate de apă la începutul lunii septembrie: 173 case deteriorate în proporţie de 90%. Majoritatea celor rămaşi pe drumuri sunt bătrâni peste 60 de ani care nu mai au putere să reia viaţa de la început. Au primit donaţii din alte părţi în alimente, haine şi pături dar pentru animalele şi păsările rămase ne-am gândit doar noi, oamenii din Miloşeşti.
    Această acţiune a fost sprijinită în totalitate de dnul. primar Nelu Chiţoiu şi dnul. viceprimar Titi Mangiurea ai comunei noastre aceştia solicitând donaţii de la asociaţiile agricole de pe raza comunei totodată punând la dispoziţie şi oamenii cu căruţe, beneficiari ai ajutorului social.
   Dnul. Gheorghe Sturzoiu a asigurat transportul gratuit al cerealelor punând la dispoziţie un camion de 20 tone pe o perioadă de două zile.
   O cantitate importantă de cereale colectate a venit din partea asociaţiilor agricole: ing. Nistor Ionuţ (Tovărăşia), ing. Dogaru Vasile (Miloşeşti), Zeca Marian (Miloşeşti), Trifu Dumitru (Miloşeşti), ing. Negroiu Traian (Tovărăşia), Mângâţă Vasile (Tovărăşia), Enache Nicolae (Nicoleşti), Trifu Valentin (Nicoleşti), Dinu Ştefan (Miloşeşti).
    Subfiliala de Cruce Roşie Miloşeşti mulţumeşte din suflet tuturor participanţilor la această acţiune umanitară!

duminică, 25 august 2013

BaniIQ - DECIZII ÎNŢELEPTE PENTRU VIITORUL TĂU FINANCIAR

•jUNIOR ACHIEVEMENT ROMÂNIA
Organizaţie non-profit, parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi Junior Achievement-Young Enterprise, Europe (JA-YE).

Din 1918 în lume şi din 1993 în România, JAR pregătește tânăra generaţie pentru carieră şi viaţă, în şcoli, prin programe 'learning by doing' de educaţie antreprenorială, economică, financiară şi de orientare profesională.
Acum şi în bibliotecile publice deci, şi în biblioteca noastră:
Până în prezent am eliberat 41 de diplome.Vă aştept până vineri 30 aug. între orele 8-12,30  ; 15-18,30


 







joi, 13 iunie 2013

Înălțarea Domnului - Ziua Eroilor

 Album foto

Hristos S-a Înălțat!

"Cunoscând istoria, eroii, tradiția, ne facem mai sociabili, mai altruiști, mai iubitori de om și viață."
Nicolae Iorga

vineri, 7 iunie 2013

Debut editorial - Lansare de carte LIBERTY BELL, de Ștefan Neagu

 Album foto

   Un fiu al satului nostru, Ștefan Neagu, scrie poezie din timpul liceului dar a așteptat răbdător 43 de ani până când a venit momentul publicării primului volum de versuri intitulat Liberty Bell. Nu a încredințat oricui spre publicare prima sa carte ci vechiului său prieten din copilărie, dlui Vasile Poenaru, directorul editurii Epublishers, miloștean de asemenea.
    Debutul editorial, prin lansarea acestui volum de versuri, a avut loc în biblioteca noastră, miercuri 5 iunie 2013, eveniment la care au participat invitați de seamă din lumea culturală, unii chiar prieteni ai autorului: prof. Vasile Poenaru editorul cărții, graficianul cărții Petre Ion, ing. Mihaela Racovițeanu Director Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, scriitorul Gheorghe Dobre, prof. Alexandru Garabețeanu, prof. Emil Bărăganu, prof. Tiberiu Done, preot Ion Sturzoiu, dnele bibliotecare din Amara și Reviga, oficialități locale, iubitori de carte și utilizatori ai bibliotecii.

   Despre acest volum, Vasile Poenaru spune ” Cartea de față, care duelează necruțător cu cea mai fierbinte realitate socială - cea a prezentului - , eternizând-o, aduce, în sufletele iubitorilor de poezie și ale rafinaților cunoscători ai liricii moderne, un univers de lumini tensionate, muzici penetrante și umbre războinice, o viziune lirică înnoitoare, care aștepta prea de mult timp să ni se dezvăluie.”

   Criticul Dan Simionescu a scris în Revista de Cultură  Helis Nr. 10/2012 despre poeziile lui Ștefan Neagu publicate în Nr. 9/2012 al aceleiași reviste: ”Versurile dumneavoastră au un farmec aparte, ceva care te conectează instantaneu la sobrietatea trecutului, viu în memorie și prezentul complicat, anxios.”
  Îi dorim mult succes dlui Ștefan Neagu și cât de curând un al doilea volum.

     Partener media Antena1 Slobozia.
Partea financiară a publicării acestei cărți a fost susținută de Consiliul local Miloșești din bugetul alocat bibliotecii.
  

duminică, 2 iunie 2013

LANSARE DE CARTE - INVITAȚIE LA EVENIMENT



    Domnul Ștefan Neagu (Titi Neagu pentru cunoscuți) este fiu al satului nostru și a debutat editorial în acest an cu volumul de versuri LIBERTY BELL la Editura Epublishers condusă tot de un fiu al satului dl Vasile Poenaru. Avem deosebita onoare de a găzdui lansarea acestei cărți în biblioteca noastră și îi invităm pe toți iubitorii de carte să participe la acest eveniment, miercuri, 5 iunie 2013, ora 11.

Ziua copilului 2013

 Album foto

   În acest an copiii din Miloșești și-au serbat ziua în compania clovnului Similică. Mămica noastră voluntară, Simona, i-a surprins foarte plăcut pe copii și nu numai când a apărut în mijlocul lor în postură de clovn.
  Ne-am distrat pe cinste! Multe mulțumiri și ”Jos pălăria” Simona!
Mulțumesc în numele tuturor participanților  dlui  primar Nelu Chițoiu și dlor consilieri locali pentru susținerea financiară a activitatății.

vineri, 24 mai 2013

Eroii nostri

Album foto
   Au mai rămas (în cele trei sate ale Miloșeștiului) doar cinci martori ai celui de al II-lea Război Mondial:
       Radu Zeca (1919)

Gheorghe Capbun (1920)

Ion Penciu (1922)

Ion Neculae (1923) sat Tovărășia

Vasile Fătu - sat Tovărășia




  Pentru al treilea an consecutiv i-am vizitat acasă pe veteranii de război pentru a le aduce un modest omagiu prin recitarea de versuri patriotice (într-un colaj pe muzică ostășească) și încingerea unei hore (Alunelul) pe bătătura fiecăruia. Programul a fost susținut de membrii cercului ”Astăzi sunt artist” și am fost însoțiți de dl primar Nelu Chițoiu care a oferit câte o mică atenție fiecărui veteran precum şi de doamnele Simona Dinu (părinte voluntar) şi Elena Neacşu (referent cultural).
  Le dorim eroilor noştri multă sănătate și să ne ajute Dumnezeu ca la următoarea aniversare din 2014 să răspundă cu toții ”prezent”.



joi, 25 aprilie 2013

Cercul de abilităţi "Astăzi sunt artist"

Album foto

    La sugestia Simonei Dinu, o mămică voluntară cu reale abilităţi artistice, s-a înfiinţat în biblioteca noastră un cerc de abilităţi pe care l-am denumit "Astăzi sunt artist" şi care a debutat la data de 7 februarie 2013. Cercul a debutat cu 15 membri, copii cu vârste cuprinse între 7 şi 9 ani cu întâlniri o dată pe săptămână, joia de la ora15 la ora 16,30. Pe parcursul activităţilor Simona i-a identificat pe copiii cu abilităţi la desen şi a hotărât formarea unei grupe speciale pentru exersarea acestor abilităţi iar cu ceilalţi copii şi-a programat activităţi de mişcare ( exerciţii cardio, jocuri sportive, dansuri). Astfel cercul s-a extins la două grupe cu activităţi joia şi vinerea numărând în prezent 28 de membri.

  Cine este Simona? La 37 de ani, mămică  a trei copii, Simona s-a oferit voluntar să antreneze copiii, câteva ore pe săptămână, în activităţi recreative. Este merceolog de meserie dar Dumnezeu a înzestrat-o cu o fire artistică şi mai ales cu multă umanitate. Este şi preşedinta subfilialei de Crucea Roşie Miloşeşti implicându-se în viaţa comunităţii acolo unde la nevoile oamenilor "de jos" nu se gândesc prea mulţi. Pentru Simona voluntariatul este ceva firesc; redau în continuare o parte din autobiografia ei:
     "În anul 2000 am plecat în Italia la muncă. Pentru mine Italia a fost o experienţă de viaţă foarte compexă deoarece după 1 an de muncă ca şi baby-siter am fost internată de urgenţă în spital deoarece o tumoră pusese stăpânire pe măruntaiele mele. Tumora a fost extrasă şi am început o serie de citostatice pentru că nu se ştia, până la finalizarea analizelor, însuşirile acelei tumori. La 25 de ani, singură, cu frica morţii, am încercat să fac ceva pentru alţii dacă pentru mine nu mai era nimic de făcut: am făcut voluntariat pentru spitalul în care eram, ajutând femei românce şi moldovence să îşi rezolve problemele de sănătate şi cele legale. Am fost alături de 17 copii în momentul în care s-au născut, ajutându-le mamele să înţeleagă ce le cerea medicul sau asistentele. Din fericire pentru mine, rezultatele biopsiei au arătat că tumora a fost benignă şi atunci viaţa mea a căpătat alt sens. La spitalul Gemelli din Roma am rămas ca voluntar 1 an şi 7 luni. Întorcându-mă în ţară am pus un nou început vieţii mele încercând să nu trec nepăsătoare pe lângă durerile celor din jur ..."
   "De mică mi-a plăcut frumosul, desenul în special şi de aceea m-am oferit a începe activităţi extraşcolare cu copiii din sat având la dispoziţie biblioteca şi toate dotările ei. Sper, ca măcar unul din copiii pe care îi avem în cercul "Astăzi sunt artist", să îndrăgească desenul şi celelalte activităţi care vor fi făcute, să le deschidă ochişorii către artă, să înveţe să deosebească arta de kitsch." 

Mult succes şi viaţă cât mai lungă acestei iniţiative!
Mulţumim Simona!

luni, 8 aprilie 2013

Săptămâna altfel 2013

Album foto

   O serie de activităţi frumoase şi instructive în această "săptămână altfel".

De Buna Vestire cu cls. a IV-a

Album foto

   O activitate deosebit de frumoasă a fost susţinută de elevii clasei a IV-a, sub îndrumarea drei înv. Luminiţa Petrescu în ziua de Buna Vestire, dedicată tuturor femeilor creştine care au participat la Sf. Liturghie în Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din localitate, preot paroh părintele Ion Sturzoiu.

duminică, 24 martie 2013

Am încheiat campania Hai pe Net!2013

Album foto

   Am ilustrat prin fotografii activităţile derulate în bibliotecă în vederea susţinerii campaniei Hai pe Net! 2013

marți, 19 martie 2013

Hai pe net 2013 - prima zi

Album foto



Biblioteca  ”Nedelcu Lixeanu”Miloşeşti  este partener local al Campaniei Hai pe net! ediţia 2013

 Hai pe net! este o campanie de incluziune digitală, iniţiată la nivel European de către organizaţia Telecentre-Europe, organizaţie care reprezintă 37 de reţele locale de organizaţii din 27 de ţări europene. Campania se derulează în perioada 18 – 24 martie 2013 în aproximativ 10.000 de telecentre - biblioteci publice, ONG-uri, şcoli şi organizaţii educaţionale, amplasate atât în mediul rural cât şi în mediul urban. La nivel european campania poartă denumirea de „ Get on line Week” şi este susţinută de către Alianţa Get on line Week – un grup format din Accenture, Lyberty Global şi Microsoft. Campania îşi propune să aducă online 10 000 de utilizatori noi, oameni care fie nu au folosit niciodată internetul, fie oameni care învaţă să folosească e-servicii noi (ex. cumpărături sau plăţi online, cursuri de formare profesională online, participare în comunităţi sociale virtuale, etc.) precum şi pe implicarea tinerilor în activităţi care se vor baza pe cunoştinţele lor de a utiliza tehnologia şi internetul cu scopul de a creşte şansele lor de angajare pe piaţa muncii prin dobândirea de competenţe TIC cât mai bune.

În România, campania denumită generic Hai pe net! este coordonată de Fundaţia EOS în parteneriat cu ANBPR – Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor publice din România (www.anbpr.org.ro). Pe parcursul derulării campaniei, biblioteca noastră pune la dispoziţia publicului 4 de calculatoare de ultima generaţie  conectate la internet, ca puncte de acces la cele trei grupuri ţintă:
  •   PRIMUL CLIC - persoane care se află prima dată online
  •   BUNICI PE INTERNET- tineri și seniori în activități inter-generaționale
  •   CĂTRE UN LOC DE MUNCĂ – responsabilizarea tinerilor pentru dobândirea unor competențe TIC cât mai bune în vederea creșterii șanselor de angajare pe piața muncii.
         Fiind un proiect care se desfăşoară simultan în mai multe ţări din Europa, dorim să încurajăm navigatorii români care doresc să susţină mesajul Hai pe net! să acceseze site-ul www.eos.ro, dovedind astfel că au fost online în săptămâna 18 - 24 martie, în cadrul campaniei Hai pe net! Toate hit-urile (înscrierile) vor fi contorizate în timp real de o aplicaţie specială - (counter-ul campaniei care include un mini chestionar online). Acest lucru va fi făcut în mod simultan de către toate celelalte ţări participante, iar noi ne dorim să fim din nou printre primii în Europa.
         Vă aşteptăm la Biblioteca  „Nedelcu Lixeanu” Miloşeşti!
sau          www.eos.ro   

vineri, 1 martie 2013

Prin poveştile cu (lui) Nică

Album foto
   Bine trebuie să-i fie sufletului marelui povestitor Ion Creangă când generație după generație de copii sunt încântați de poveștile scrise de el.
   Astăzi copiii clasei întâi au (re)aflat că Ion Creangă s-a născut acum 174 de ani, de mărțișor, într-o familie de moldoveni și că multe dintre poveștile îndrăgite de ei au fost scrise de el. S-au relaxat vizionând filmul ”Amintiri din copilărie” pe care l-au comentat și dublat cu amintirile proprii. Cei care s-au exprimat că nu cunosc unele povești scrise de Ion Creangă (dintre cele specifice vârstei lor) au fost invitați după amiază la o audiție în lectura bibliotecarei.

miercuri, 13 februarie 2013

Bine ne-am (re)găsit în 2013!

    Cu multă recunoştinţă mulţumesc tuturor celor care au ales, în anul 2012, biblioteca drept spaţiu de informare şi recreere felicitându-i pentru alegerea făcută.
     În anul care s-a încheiat s-au înregistrat 8596 vizite, atât direct cât şi virtual, fiind accesate 10632 servicii de bibliotecă (împrumut la domiciliu, lectură în bibliotecă, calculatoare, ludotecă, biblionet, scanare, imprimare, multiplicare, referinţe şi informaţii, rezervări de titluri, blog, activităţi şi expoziţii).
      Reuşita unor activităţi deosebite a fost posibilă datorită colaboratorilor bibliotecii care au contribuit la obţinerea unor rezultate remarcabile: participarea şi obţinerea locului I în campania Hai pe Net 2012!(foarte activ voluntarul înv. Dan Trică); lansarea cărţii dlui Vasile Poenaru 101 POEME (cu sponsorizarea Primăriei Miloşeşti); prezenţa poveştii bibliotecii noastre în cartea "Căutătorii de poveşti", toate acestea în colaborare şi sub îndrumarea Bibliotecii Judeţene Ialomiţa. Un partener statornic al bibliotecii a fost colectivul de cadre didactice al Şcolii Profesionale Miloşeşti care au însoţit şi au îndrumat elevii spre activităţile extraşcolare desfăşurate în bibliotecă.
   Vă doresc tuturor un an 2013 binecuvântat!